Miért probléma a narancsbőr?

A narancsbőr sokak számára csak esztétikai problémát jelent, de sajnos egészségügyi vonatkozásai is vannak. Magyarországon a nők 90 százalékát érinti a cellulit. Sokan már a kifejezést is rosszul használják, mert cellulitisznek hívják, ami teljesen mást jelent. Amíg a cellulit, más néven narancsbőr, a bőrünk irha rétegében lerakódó salakanyagokat jelenti, addig a cellulitisz (másnéven orbánc), a laza kötőszövet fájdalmas gyulladását takarja.

Nézzük hogyan alakul ki a cellulit!

cellulit_oka

A szervezetünkbe kerülő méreg- és salakanyagok egy része nem tud kiürülni, ezért a zsírszövetekben rakódik le. Ezek a zsírsejtek  a környező szövetekből magukhoz vonzzák a vizet, ezáltal egyre nagyobbak lesznek. A felgyülemlett nedvesség ödémát okoz, a megduzzadt csomók egymással találkozva felszakítják a kötőszöveti rostok rácsszerkezetét. Így bőrünk  a narancs héjra emlékeztetően göröngyössé válik. Ha röviden akarunk fogalmazni: a cellulit a kötőszövet ödémája, vizenyője, melynek oka a sejtekben felhalmozódott sok toxikus anyag. A fogyókúra általában azért nem megoldás, mert a sejtekben rekedt anyag fő tömege nem zsír, hanem víz.

Mik a hosszú távú vonatkozásai: a narancsbőrös területen nyirokpangás alakul ki, amely a nyirokáramlás zavarát jelenti. Ez később értágulatot, érkárosodást okozhat.

Minél súlyosabb a cellulit az adott területen, annál rosszabb a terület vérellátása, ezáltal romlik a nyirokáramlás. Amennyiben már nem csak összenyomásra látható a narancsbőr, tegyünk ellene!

A kezelési lehetőségekről a következő cikkben írok!

 

seo
seo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.